Featurereportasje

50 år med militærnekt

19. mars 2015

Torgeir Hovden Standal er tilbake i hjembygda Ørsta. Her skal den ukeslange turneen med improbandet The Jist avsluttes. En rundreise som startet i Berlin, som hovedsakelig utspant seg i Torino og som ble rundet av i Bergen og så på Sunnmøre.

Se TV-sak om Standal her

Musikken har gjennom hele Torgeirs voksne liv tatt mye tid. Fra musikklinja på Volda videregående gikk han rett på musikklinja på Toneheim folkehøyskole. Deretter ventet tre år i Trondheim. Bachelor i musikk, naturligvis. Samtlige år etter at han gjorde ferdig ungdomsskolen har 23-åringens hovedsyssel vært musikk. Det kunne imidlertid sett ganske annerledes ut.

19. mars 1965

Utviklingen av masseødeleggelsesvåpen og krigen i Vietnam blåser utover 60-tallet nytt liv i fredsbevegelsen. Pasifistene får gjennomslag på Stortinget og militærnekteloven vedtas. Nå blir det mulig å søke fritak fra militærtjeneste av overbevisningsgrunner.

lovdata

Militærnekteloven §1

 

Mai 2009

Standal uteksamineres fra Volda Videregående. Han har kommet inn på Toneheim Folkehøgskole i Hamar og ser frem til å fortsette med å spille musikk på heltid. I mai får han beskjed om at han er ønsket i sanitetsbataljonen i Indre Troms, men Torgeir har mer lyst til å tilbringe det neste året i Hedmark. Han velger å søke utsettelse på grunnlag av folkehøgskoleplassen. Den innvilges, men året etter kommer det nok et brev fra Forsvaret. 20-årige Standal har imidlertid blitt fast bestemt på at militæret ikke er noe for ham.

pasifistbilde2

SLAPP UNNA: Siviltjenesten ble avviklet i 2012. Det betyr at innvilgede søknader nå fører til fullstendig fritak.


Han utsetter førstegangstjenesten nok en gang og starter på en bachelor på NTNU.  Problemet er inntil videre blitt feiet under teppet, og sunnmøringen krysser fingrene for at det vil vise seg å være løsning god nok. At navnet hans skal havne i Forsvarets glemmeliste. At han ubemerket skal gli ut av systemet.

– Først var begrunnelsen at det å bli kalt inn i Forsvaret passet dårlig med mitt utdanningsløp. Deretter innså jeg at det var uaktuelt å avtjene førstegangstjeneste i det hele tatt. Militæret er så langt fra det jeg anser som viktig her i livet, sier han.

Høsten 2013

Det kommer et nytt brev; forsvaret har ikke glemt Torgeir. Og nå er han ikke lenger student, så han har ingen mulighet til å utsette innkallelsen en tredje gang. Dermed ser Standal ingen annen mulighet enn å søke fritak av overbevisningsgrunner, og han fyller ut skjemaet hvor han forklarer at han er pasifist. Søknaden innvilges.

– Den baserer seg på at jeg ikke tror på vold som en god måte å løse konflikter på. Jeg ønsker ikke å være en del av en institusjon der man blir lært opp til å drepe, sier han.

– Hvorfor forklarte du ikke at du var pasifist på et tidligere tidspunkt?

– Når man er ferdig på videregående har man kanskje ikke
tenkt gjennom alle spørsmål her i verden. Jeg har jo vokst opp i fredstid, så følelsen av krig og konflikt er veldig fjern for meg. Men jeg leste meg opp på temaet, og at jeg er en militærnekter er et valg jeg står for.

KONSERT1

ABSTRAKT MUSIKK: The Jist ble startet opp i 2011. I fjor slapp de sitt første album.– Ble militærnekteloven for din del først og fremst brukt som en løsning på å slippe førstegangstjenesten?

– Ja, det gjorde det nok. Det var veldig viktig for meg å få nok tid til å drive med musikk.

Torgeir Standal var uheldig. At “alle unge menn” skal inn i militæret, er ikke lenger en realitet. Og siden mange søker seg inn av eget ønske, slipper ofte de som ikke har lyst. Denne tendensen avspeiles i utviklingen i antall søknader om fritak av overbevisningsgrunner. Siden 2002 har tallene sunket med nesten 90 prosent.

– På tidlig 90-tall hadde vi bruk for opp mot 25 000 til førstegangstjenesten. Nå er tallet mer enn halvert, og vi har også inntrykk av at flere ønsker seg inn enn før. Det betyr at vi i større grad vurderer den vernepliktiges motivasjon på sesjon. Samtidig vil det alltid være noen som blir kalt inn i militæret mot sin vilje, sier oberstløytnant Jonny Aateigen, informasjonssjef ved Vernepliktsverket.

19. mars 2015

Torgeir hilser på publikum mens de ankommer Ørsta kunsthus. Noen minutter senere setter han og Natalie Sandtorv konserten i gang. Ingen offisiell velkomsthilsen, ingen introduksjon. Torgeir lar gitaren tale for seg. Det er ingen nøye uttenkt tale, innholdet skapes i formidlingen. Det samme gjelder for det flakkende lysshowet som fester seg på veggen bak dem. Alt er improvisert. Rammene er udefinerte. Torgeir Standal foretrekker å være foruten regler som legger føringer for ferden, av scenen så vel som på den.

– Jeg synes ikke at man bør bli tvunget til å bruke et år av livet på noe man ikke har lyst til. Å måtte gå inn i militæret, noe jeg overhodet ikke ønsker, ville vært forferdelig, sier han.

read more: