Reportasje

Stinkende endring

En uke etter jul var det knapt en eneste søppeldunk som ikke var overfylt i Voldas gater. Den nye henteordningen for avfall har skapt store reaksjoner blant forbrukerne.

Fra nyttår har forbrukerne hos Volda og Ørsta Reinhaldsverk måtte nøye seg med at avfallet blir hentet annenhver uke, mot hver uke som de har vært vant til. Flere har gjennom sosiale medier uttrykt misnøye med det nye tilbudet. Den gjennomgående kritikken er rettet mot tilbudet som de føler er halvert, uten en betydelig prisendring. Småbarnsfar Kenneth Fiskerstrand, er en av de som anser endringen som problematisk. 

– Det har jo vært kaotisk. Vi har til og med tatt boden i bruk for mellomlagring. Og da blir det jo nesten litt morsomt at vi selv må bruke penger på å kjøre det overflødige avfallet til miljøstasjonen. Ikke bare koster det for bensin å dra ut dit, men det må betales per kilo som skal leveres.

Marianne_Meek_Bjørkedal_ferja

OVERFYLT: Kenneth Fiskerstrand viser frem den overfylte søppeldunken. Foto: Lars Hægeland

Fiskerstrand har tre barn, hvorav et av dem er i bleiealder.

– Jeg har ei datter på ett år, og hun må jo gjøre sitt fornødne. Det blir fort tre-fire bleier om dagen, og da blir det naturligvis mye søppel.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NGNBZcPbmwI]

Feil tidspunkt

Misnøyen blant forbrukerne har kommet klart til syne gjennom den nettbaserte underskriftskampanjen, “Nei til redusert avfallshenting frå VØR”. Protestaksjonen på nett har fått over 1000 signeringer. Initiativtakeren til oppropet, Lars Inge Bjørneset, mener at tidspunktet for endringen var helt feil.

– Uken etter jul er en tid hvor de fleste har mye avfall, og dette skaper en ekstra dramatisk overgang for forbrukeren.

Kommentar på oppropslisten

SKAPER REAKSJONER: Den nye henteordningen skaper rabalder, også på nett. Foto:Skjermdump

Etter at han publiserte oppropet har han vært engasjert i saken på sin private Facebook-konto. Bjørneset har blitt en slags talsmann for saken, og har fått kommentarer fra innbyggere i andre kommuner, som også har fått halvert sitt tilbud.

– Jeg har fått fortalt at det har gått greit etter en periode med oppstyr og klager, men jeg savner en mer pedagogisk innfallsvinkel fra VØR sin side. 

Styreleder i VØR, Petter Bjørdal, har ikke merket noe særlig til signeringskampanjen, men sier det har vært mange telefoner til bedriften den siste tiden.

Vi har fått rundt 200 hendvendelser, hvor kun tre har vært negativt ladet.

Bjørdal mener at forbrukerne ikke har fått et halvert tilbud og at måten dette ble innført på, ikke kunne blitt gjort på en annen måte.

VØR tilbyr nå gratis glass- og metalldunker til de som ønsker dette, og ventelisten skal visst være lang for å få nytte det populære tilbudet.

Marianne_Meek_Bjørkedal_ferja

SPØRSMÅL OM TID: Petter Bjørdal mener det er en spørsmål om tiden føt den nye ordningen setter seg. Foto: Lars Hægeland

En del av det store bildet

Bjørdal er klar i sin tale når han forklarer hvorfor de valgte å innføre den nye ordningen, og svarer på klagene fra frustrerte forbrukere. 

– Vi er en del av det store bildet, nasjonalt er det kravene om miljøsatsning fra EU og satsningen den norske myndigheten har. For å nå disse målene må vi innskrenke mulighetene til å levere restavfall.

EU vedtok i 2008 et krav om at minst 50 prosent av alt avfall innsamlet i husholdningene skal gå til materialgjenvinning. VØR har i dag 42 prosent gjenvinning, og har ennå en lang vei å gå for å nå det nye målet for 2030 som er hele 65 prosent gjenvinning.

Bjørdal opplever at innbyggerne, og da spesielt den eldre befolkningen, trenger et spark bak.

– Jeg opplever at småbarnsforeldre er opptatt av fremtiden til sine barn og fikser denne endringen bedre. Den gruppen som er mer tilbakelent er min egen aldersgruppe, 60 pluss. De eldre er vant med å ikke bry seg så veldig mye om generasjonen som skal komme etter dem selv.

Dette er en endring som er permanent og det er bare begynnelsen for å nå et mer bærekraftig miljø, og Bjørdal mener alle former for endring skaper en eller annen form for reaksjoner.

En kan ikke gjøre alle fornøyd, uansett blir noen misfornøyde, slik er samfunnet.

Endringen har engasjert mange og uklarheten forbrukerne føler er en av hovedgrunnene til at endringen ikke har gått så knirkefritt. Vi i Nærnett har undersøkt og laget denne statistikken, så du som forbruker kan sammenligne ditt lokale hentetilbud med andre renovasjonsselskaper i Møre og Romsdal.

I den interaktive grafikken under, kan du sammenlikne tilbudene fra tre renovasjonsselskap på Søre Sunnmøre og Nordfjord.

read more: