Featurereportasje

Ballettskole drevet av lidenskap

Konsentrerte elever i jazztimen på Ørsta og Volda Ballettskule. Foto: Truls Fenre

Ørsta og Volda Ballettskule er landets største frivillige drevne ballettskole. En av ildsjelene er vaktmester Richard Hill, som har et spesielt forhold til balletten.

Richard Hill er fra Canada. Han danset selv ballett da han vokste opp, men da han virkelig hadde sjansen til å satse satte faren hans ned foten.

– Jeg danset ballett fra jeg var to til jeg var seksten år. Da jeg var seksten fikk jeg stipend til å begynne på Hamilton Academy of Dance and Ballett, men jeg fikk ikke lov til å reise av faren min.

De bodde på prærien, og faren var en hardtarbeidende bonde som jobbet lange dager. Han ville ikke at Richard skulle satse på ballett – det var for jenter og homofile.

– Han sa at han ikke ville ha fire døtre, men tre døtre og en sønn. Så det endte med at jeg dro for å arbeide isteden.

Likevel mistet Richard aldri lidenskapen for balletten, og er glad for å kunne bidra til at barn får et godt aktivitetstilbud. Han er klar på at fritidsaktiviteter er viktig i oppveksten.

– Jeg var tenåring på 1960-tallet da hippietiden oppstod. Veldig mange begynte med dop, og jeg så hvordan det kunne ødelegge folk. Derfor er det veldig bra at barn har en aktivitet, sånn at de ikke går i den fella, sier Richard, og fortsetter:

– Ballett er en fin aktivitet som krever at man er balansert og konsentrert til sinns. Man må gjøre rotasjoner og bevegelser som krever mye. Hvis man danser ballett blir man vant til å utfordre seg selv.

Mannen bak kulissene, Richard Hill. Foto: Nina Nowotny

Richard legger mye innsats i driften av ballettskolen. Han har blant annet renovert en leilighet som de tilbyr til utenlandske instruktører, og dansestudioene har han nærmest bygget på egenhånd.

Styreleder Synnøve Rekkedal Hill. Foto: Kristina Kalinina

Størst på frivillighet

En som også legger mye tid og arbeid i ballettskolen er kona til Richard, styreleder Synnøve Rekkedal Hill. Synnøves arbeid tilsvarer en full stilling og vel så det. Hun forteller at alle i styret jobber frivillig.

– Vi er den største ballettskolen i landet som ikke er drevet på fortjeneste. De fleste andre skolene er kulturskoledrevet. Her i fylket er vi de eneste som drifter uten overskudd.

Nærnett fikk være med på en jazztime på Volda og Ørsta Ballettskule. Saken fortsetter under videoen:

Mer enn klassisk ballett

Ballettskolen tilbyr jazzballett, hip-hop og contemporary, i tillegg til klassisk ballett. Skolen holder også intensivkurs med innleide instruktører fra utlandet og drar selv på kurs i utenlands. Det gode nivået og det brede tilbudet tiltrekker seg danseglade barn fra hele Søre Sunnmøre.

Lars Kåre Kile har to døtre på ballettskolen. De kjører fra Bjørkedalen til Ørsta når barna skal på trening, en reisevei som tar dem rundt 45 minutter.

– Jeg synes tilbudet er veldig bra, og barna storkoser seg i dansetimen. Synnøve og de andre gjør en kjempejobb. Hun har lagt det opp slik at begge jentene får trene på samme dag, som gjør at det ikke blir så mye kjøring. Det er veldig fint at de tilrettelegger for oss som bor utenfor Ørsta og Volda, så vi også kan være med.

Profesjonelt og gøy

Ada Elise Halse Snarud, tidligere elev på ballettskolen, studerer nå dans på danseskolen London Studio Centre.

– Jeg likte godt å gå på ballettskolen. Det er sosialt, og man får holde på med det man liker. Jeg synes det var en god balanse av å ha det gøy, samtidig som det var profesjonelt. Man måtte ikke satse for å gå der, alle barn skulle ha muligheten til å være med. Det skulle være gøy og ikke for mye press.

Av Truls Fenre, Nina Nowotny og Kristina Kalinina

read more: