General

Fra Oslo til Eltvik

Ulrik Schjalm og Siri Rehn bodde i Oslo, men ville ut av storbyen. Surf, ro og vakker natur gjorde at de bosatte seg i Eltvik på Stadlandet.

Men det er ikke første gang de bor på Stad. Siri har tidligere jobbet som instruktør på Lapoint surfecamp i Hoddevika. Ulrik har også bodd og surfet mye på Stad. 

– Her det ikke trafikk, det er rolige omgivelser og det er ikke stress. Dagene virker lengre. Det er som om man har mer tid, sier Siri.

IMG_3427.jpg

Med sauer og en lama ved siden av hagen har de naturen rett utenfor døra. Så fort forholdene er gode nok ligger surfebrettene klare på biltaket. Forskjellene fra Oslo er mange. 

– Her prater man med naboen. Det gjorde jeg ikke i Oslo, forteller Ulrik. Alle vet hvem alle er, skyter Siri inn. Folk visste jo hvem vi var før vi hadde flyttet hit. 

Samtidig bor de langt unna familie og venner. Skogen er også noe Ulrik savner, som er oppvokst på Rena.

– Det er ikke så lett komme seg hit, så det er vanskeligere å få besøk. Det kan også være utfordrende å bo her om vinteren med den dårlige veien ut hit til Eltvik, sier Siri.

Veien er utsatt for steinras og kan derfor bli stengt. Da er man nødt til å vente til banen er klar. Men foreløpig har de ikke opplevd å bli værfast.

Ulrikk.jpg

Ulrik jobber som tømrer, mens Siri er sykepleier; ettertraktede yrker som gjorde at begge raskt fikk jobb i området.

Det harde været gjør at Ulrik alltid har noe å gjøre på jobb.

– Her er det jo mer vindskader og stormskader enn på Østlandet. Takstein og vindskier kan blåse av og noen hus kan bli skeive. Det kommer alltid en ny storm som skaffer mer arbeid.

Strenge restriksjoner gjør at det bygges få hus på Stadlandet. Men selv om det er folk som ønsker seg et sted på Stad er det ikke mangelen på hus som egentlig er problemet.

– Det er mange hus som det ikke bor folk i. Da er det ikke noe poeng å bygge nytt når det er så mye som står tomt, forteller Ulrik og fortsetter:

– Folk her vil gjerne holde huset i familien. Hvis det skal gå i arv og selges blir det ofte lite på hver. Så da kan man heller bruke det som feriehus. Mange steder bor det folk bare to-tre uker i året.

Synes du det burde være en større befolkningsvekst på Stadlandet?

– Det er vanskelig spørsmål. I Eltvika hadde det vært veldig hyggelig med liv i alle husene. Man vil jo ha et samfunn rundt seg. Men på den andre siden vil man ikke ha så mye folk heller. Stillheten er noe av det som gjør det så flott her. Og så er det deilig at det er lite folk når man surfer. Men jeg synes folk skal ha muligheten til å flytte ut hit. 

          

read more: