Featurereportasje·Nettserie

Helt innafor

De er alle fire kjente fjes i lokalmiljøet, men hva vet du egentlig om dem? Ble livene deres slik de hadde drømt om, eller er det tilfeldig hvor de endte opp?
I disse fire episodene blir du bedre kjent med tidligere lærer Johanne Marie Bere, kirketjener og musiker Arild Andenes og Fru Svendsen`s Anne Elin Brautaset. Vi fikk også en personlig prat med plateaktuelle Egil Olsen, på besøk hjemme i Ørsta for å holde konsert.

 Episode 1: Johanne Marie Bere

 Film/redigering: Agnete Bråtun, Kristine M. Gutterød og Stine E. Bryn, Tekst: Kristine M. Gutterød

Mange forbinder henne med lærerrollen, men hun er også kjent som kona til Knut Bere som var ordfører i Volda fra 1988 til 2003. Nå er Johanne alene i det store huset, men veggen er prydet med bilder og minner fra et langt liv sammen. Hyllene er fylt med skinnende pokaler fra deres idretts- og friluftsaktiviteter.

“Hadde jeg visst hva det var så hadde jeg kanskje ikke turt å dra dit.”

Mange mennesker har vært innafor husveggene til Johanne Marie Bere. Selv mener hun at det er sånn livet skal være – fylt med mennesker, sang og musikk. Barndomshjemmet i Valldal var åpent for venner. Foreldrene var gjestfrie og Johanne er, som hun sier selv, ”vant med å tråkke i folk”.

Det er noe med det direkte blikket og den lette, gode latteren som gjør Johanne til en lærer elevene husker godt. Læreryrket er byttet ut med pensjoniststatus, men vandrende rundt i Voldas gater, eller i Oslo for den saks skyld, blir hun fortsatt stoppet av tidligere elever som vil prate med sin lærerinne. Øynene lyser opp når hun forteller om disse møtene. Én gang lærer, alltid lærer. Og alltid mor, selv om de to barna har blitt voksne. Forrige gang hun besøkte den ene sønnen, gjorde hun et impulskjøp.

– Jeg skulle bare ut å kjøpe sukker, og endte opp med å kjøpe en ny bil, forteller Johanne smilende.

Impulskjøpet skjedde på besøk hos sønnen og hans familie, da hun ville bake til dem. På vei til butikken foreslo han at de kunne dra innom og kikke på en ny bil også. Med en lett latter og et lite kast på hodet, forteller hun at hun ikke angrer på bilkjøpet.

–Jeg har lært meg at jeg aldri skal angre på noe. Bare godta det som skjer, og gå videre.

Episode 2: Arild Andenes

 Film/redigering /tekst: Helene Willie Lund og Jenny Marie Baksaas

Arild Andenes har vært kirketjener i Volda siden 2003, men på fritiden er det musikk som gjelder. Interessen for musikk fikk han tidlig.

– Da jeg var barn fant jeg denne trompeten i klesskapet hjemme, den hadde faren min hatt før meg, forteller han om den litt rustne trompeten som han brukte da han var barn.

“Det er god medisin. For meg i alle fall.”

Han forteller videre at det var faren som fikk han inn i musikken. Det var stor pågang til skolekorpset i Volda, og derfor vanskelig å komme inn. Han fikk plass i korpset etter å ha spilt på Betel i ett år, dette var hans første møte med kirkemusikken. Likevel er det andre sjangre som fenger han mest. På fritiden spiller han funk, soul og rock med bandet Faculty of Funk, som er klare for sin aller første konsert på Studenthuset Rokken.

Episode 3: Anne Elin Brautaset

Film/redigering: Agnete Bråtun, Kristine M. Gutterød og Stine E. Bryn, Tekst: Kristine M. Gutterød

De sennepsgule treveggene stråler om kapp med morgensola. Sveitserhuset har prydet Ørstas gatebildet i snart 150 år, og de siste tolv årene har Anne Elin Brautaset fylt lokalene med duften av både nykokt kaffe i kaffekjeler og rykende ferske kaker. Det er høyt under taket i det lyse kjøkkenet hvor hun vandrer frem og tilbake med hvitt kjøkkenforkle og sorte klær. Anne Elins blide ansikt forteller at det også metaforisk sett er høyt under taket her i kafeen. Rom for alle.

“Jeg trodde kanskje det var sykepleier jeg skulle bli.”

Hun forteller om en livslang interesse for matlaging som hun har arvet av sin mor, og som førte til studier i ernæring. Og etter hvert et eget hjemmebakeri.

– Jeg hadde bakeri i kjelleren i mange år, forteller Anne Elin.

Hun tror ikke på halvfabrikata og lager omtrent all mat selv, både i kafeen, men også hjemme. De eneste gangene hun kjøper ferdig mat er på ferie, og thailandsk mat er en av favorittene. Den neste ferieturen går til Hellas, men der imponerer ikke mat henne.

– Men jeg er blant annet veldig glad i det franske kjøkkenet med ost og vin. Det gode liv.

Hun føler seg hjemme i dette huset som har levd et langt liv. Kafeen er oppkalt etter kona til herr Svendsen som bygde huset i 1867, og huset er dekorert med antikke møbler. Det dufter fersk bakst i stuene, og kanskje nyter fru Svendsen fortsatt lukten av et levende hjem.

 Episode 4: Egil Olsen

Film/redigering: Stine E. Bryn. Intervju/tekst: Kristine M. Gutterød

Det er torsdag kveld, snart påske, og Egil Olsen stemmer gitaren før konsert i Aasentunet. På den lange bilturen fra huset på Nesodden til barndomshjemmet i Ørsta, lyttet Egil Olsen til sin nye plate “Ooo what happened” på discman hele veien.

Verken vi, eller publikum, fikk komme innafor i låvekjelleren hvor Egil Olsen buret seg inne i de to årene han lagde sin nyeste plate. Men på Aasentunet torsdag 26. mars, slapp musikeren oss litt på innsiden av låven. En låve utenfor Oslo hvor han selv stengte sollys og verden ute, for å grave seg dypt ned i den personlige, profesjonelle og eksistensielle krisen han følte seg fanget i.

Enlarge

IMG_41621
Foto: Kristine M. Gutterød
Foto: Stine E. Bryn

Foto: Stine E. Bryn

read more: