Featurereportasje·Trening

– Jeg sparte penger til min første telttur

For første gang kommer High Camp til de majestetiske Sunnmørsalpene. Fjellene er hvitkledde, og friluftsentusiasten Roger Brunstad er en av dem som skal delta på den populære toppturfestivalen.

28 mils kjøretur fra det populære High Camp-stedet Turtagrø, skal 250 deltakere i år samles på Sagafjord hotell i Sæbø. Den populære toppturfestivalen ble for første gang arrangert på Turtagrø i 2001. Da var det 30 til 40 kompiser som samlet seg for å gå topptur i fjellene. Gjennom årene har High Camp utviklet seg til å bli en av verdens største toppturfestivaler.

Bilde fra et tidligere High Camp-arrangement. Foto: Martin I. Dalen

Det er dagen før første turdag av High Camp Sunnmøre. Sola skinner over den lille bygda Lid en tidlig vårdag. Rett ved vannkanten, med spektakulær utsikt over de mektige fjellene som speiles i vannet, møter vi Roger Brunstad. Han tar i mot oss når vi svinger opp fremfor hans oransje tømmerhytte med gresstak.

– Jeg begynte å bygge hytta for elleve år siden og den er fortsatt ikke helt ferdig. Det mangler litt planker her og der, ler Roger.

Han tegnet hytta selv og fikk god hjelp av svogeren sin til å bygge den. Roger har en gård inne i Dalsfjorden som han selv beskriver som gammel og nedslitt.

– Det er mye mer trivelig å bo her. Også er det kortere vei til alt.

Hytta til Roger

Roger Brunstad har snekret det meste av hytta selv. Foto: Martine Furulund

Vokste opp ved Sunnmørsalpene
Roger vokste opp i Velledalen i Sykkylven. Under oppveksten var han plaget med beina og kunne derfor ikke bli med på fotball og lignende. Roger var av den grunn mye på turer i skog og mark.

– Jeg tråkket rundt mellom fiskevann og setre. Jeg gikk ikke toppturer eller noen ekstreme turer, men jeg likte å fiske, brenne bål og sove i telt fra jeg var liten.

– Kan du huske din første tur?

–  Jeg husker min første telttur. Jeg hadde spart opp penger ved å jobbe på en nabogård og fikk nok penger til mitt eget telt. Jeg sov kanskje bare en kilometer langt hjemmefra, smiler han.

Portrett av Roger

Roger har gått mange fjellturer i området der han bor. Foto: Martine Furulund

Inne i den moderne hytta har samboeren til Roger dekket på til kaffe, te og hjemmelagde bålvafler, som Roger har laget sammen med sin elleve år gamle datter Ine. Roger forteller at datteren ofte er med på turer til fots og på ski.

– Det skaper uten tvil et bånd. Jeg har utfordret henne og pushet litt grenser, men alltid under trygge forhold. Man ser at hun vokser litt hver gang – hun tør kanskje noe som hun syns var litt farlig før. Det er nesten hun som drar med meg på tur nå, sier han stolt.

Datt utfor kanten
Roger går vanligvis på tur to til tre ganger i uken, men i det siste har det blitt mindre fordi han har operert albuen. Han skadet albuen for tre år siden da han skled på isen, men sier han ikke har opplevd noen særlig farlige situasjoner på tur.

– Jeg prøver å være veldig bevisst på farene jeg utsetter meg for og ikke begi meg ut på noe som kan være farlig. Men det er ikke alltid så lett, spesielt vinterstid, når vær og skredfare er utfordringer en må forholde seg til.

Han påpeker at værmeldinger ikke alltid er pålitelige, og at skredfare og vurdering av  risikoen det representerer ikke er en eksakt vitenskap.

– Da må man ta høyde for det uforutsette samt vurdere snøforhold og helling, men man er ikke 100 prosent sikker. Det tryggeste er å unngå hellinger over 30 grader.

Friluftsliventusiasten forteller likevel om én opplevelse da det gikk galt. Han var på rypejakt og ble litt for ivrig.

– Jeg var oppsatt på å få has på en rypeflokk som hadde satt seg på en fjelltopp. I iveren gikk jeg nok for langt ute på kanten og mistet brått fotfestet. Jeg skled nedover et stykke mot noen stygge skrent, før jeg fikk fotfeste igjen. Etter en slik hendelse gjør man seg noen refleksjoner som påvirker veivalg senere.

Roger snakker med Kasper

Roger viser hvordan man bruker en søkerstang for å finne mennesker som er tatt av snøskred. Foto: Martine Furulund

Fin avkobling
Underveis spiser vi de hjemmelagde bålvaflene og drikker kaffe. Vi spør Roger om han kan beskrive seg selv med tre ord, og da tenker han en liten stund. Han begynner å le og må konsultere sin samboer.

– Kan du beskrive meg med tre ord, for dette er vanskelig.

Hun setter seg ned på en liten krakk som er dekket av et hvitt ullpledd. Hun ler litt, men det tar ikke lang tid før hun svarer.

– Du er jo veldig sta og det ligger jo i navnet ditt; BrunSTAd. Du elsker livet og nyter det her og nå, så jeg må nok si at du er en livsnyter. Du gjør alltid det du selv vil og stopper ikke hvis ting blir komplisert. Og det siste må være at du er optimist, ler samboeren og ser på Roger.

Roger liker best å gå på ski når det er føre for det. Han mener det er en fin anledning til å tenke over livet, og at det kan være en god avkobling.

– Jeg kan tenke på problemstillinger eller gruble over en nøtt som skal knekkes. Men det kan også være greit å ikke tenke på noe, bare gå, kjenne og sanse.

Gikk i Alpene
Noe av grunnen til at Roger har mulighet til å gå på mange turer, er at han jobber offshore på en borerigg i Ekofisk-feltet.

– Jeg er to uker på og fire uker av. Så da blir det en del fritid. De to ukene ute er det bånn gass med 14 til 15 timers arbeidsdager, syv dager i uka, enten det er hverdag, julaften eller 17. mai. Så de påfølgende fridagene trengs og nytes til det fulle, sier han.

2Roger i Alpene

Her er Roger med på Haute Route i Alpene. Foto: Privat

Etter mange år som turgåer har Roger opplevd mye. Han har blant annet reist til Alpene, som er Europas største fjellområde. Der gikk han en populær rute som heter Haute Route som går fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits.

– Haute Route i Alpene er helt klart noe av det mest spenstige jeg har gjort. Det var en utrolig opplevelse. En seks dagers tur fra topp til topp i et fantastisk landskap som minner om Sunnmørsalpene.

Roger mener den største forskjellen med Alpene er høyden på fjellene, som han anslår til å være to til tre ganger høyere enn på Sunnmøre.

– Skredfaren var dertil høyere. Vi måtte starte dagsmarsjene klokka fire-fem på natta for å komme fram til dagens mål, før sola rakk å varme opp fjellsiden og snøskredene startet å gå.

I tillegg til Alpene, er Sunnmørsfjellene Rogers favoritt-toppturområde. Neste på lista er lange og rolige pulkturer på flatere Hardangervidda.

Billig hobby
Mange forbinder vintersport med dyrt utstyr, men om du er en vanlig turgåer som ferdes i nære strøk, moderate hellinger og i et relativt bra vær, trenger du verken fancy eller dyrt utstyr. Roger forteller at det da kan være en billig hobby som ikke krever mye kunnskap eller utstyr som koster flesk. Det viktigste da er å ha gode sko, nok og riktig klær, samt nødvendig skift, mat og drikke med på turen.

– Man kan ”kjøpe seg opp” til lettere utstyr og bedre komfort om man har lyst til det, men det er slett ikke nødvendig for å drive friluftsliv. Nøkkelen er å finne det som er godt nok for det du skal drive med, sier Roger.

Når man er en entusiast som Roger, trenger du det nødvendige utstyret. Han henter en blå sekk med utstyret han trenger for å gå tur på ski i litt brattere terreng. Han setter seg på krakken og tar ivrig frem søkestang og skredsøker og forklarer hvordan disse brukes.

– Det er egentlig ganske enkelt utstyr, men det anbefales at man får grundig opplæring. Hvert minutt teller om det går galt.

Roger demonstrerer på snøen utenfor hytta hvordan man systematisk søker med søkestang, etter å ha funnet signal fra en skredsøker.

– Det beste er å gå et skikkelig kurs som jeg har gjort. Men om du har en erfaren bruker i vennekretsen som kan lære deg om utstyret, er det absolutt bedre enn å bare skulle lese seg til ting på egenhånd.

Roger viser skredsøker

Her viser Roger turutstyret han har med på toppturer. Foto: Martine Furulund

Spent på High Camp
Det er første gang at Roger skal på High Camp-arrangementet. Han hadde bestilt High Camp-billetter til Turtagrø for noen år siden, men det klaffet ikke med jobben, og han måtte selge billetten. Han var derfor ivrig når festivalen nå skulle avholdes på Sunnmøre. På grunn av stor interesse ble billettene raskt utsolgt, men han var heldig og fant en person som solgte sin billett.

– Når det først kommer på Sunnmøre må jeg jo oppleve det. Siden jeg fikk billetten såpass sent var mange av turene utsolgt, men jeg skal være med på noen, sier han spent.

Det er mye på programmet for de som skal være med. Roger skal blant annet være med på frikjøringskurs den første dagen, og flere foredrag. Han skal også gå to guidede turer.

Hva er dine forventninger til High Camp Sunnmøre?

– Jeg gleder meg masse og jeg håper jeg får lært nye ting på foredragene og i møte med erfarne turfolk fra hele landet.

read more: