Featurereportasje·Reportasje

Kai- kaos til besvær

Foto/film: Hanna Gjelsvik Berg

Striden om fergekaia, har lenge skapt oppstyr i lokalsamfunnet. En underskriftskampanje ble satt i gang av folk på Lauvstad/ Dravlaus i 2012. De mente kaia i Volda sentrum burde flyttes til Mork/ Eikrem. Saken kom så på bordet hos fylkespolitikerne. Høsten 2014 vedtok fylkespolitikerne at kaia skal flyttes til Mork/ Eikrem, som er den korteste veien over fjorden.

I etterkant kom det frem at underskriftslister fra innbyggerne ikke var blitt tatt med i vurderingen. Derfor ble saken vurdert på nytt av fylkespolitikerne i Samferdselsutvalget nå i mars. Fylkespolitikerne vedtok for andre gang at kaia skal flyttes.

Vi tok Lauvstadferga for å ta tempen på hva folk om bord mener om kaisaken.

Lauvstadferga, kl 08. 50:

Det nærmeste man kommer et morgenrush om bord på Lauvstadferga denne marsmorgenen, er et par innpåslitne skrikhalser på dekk. To måker kjemper om den beste ståplassen på et rekkverk.

Noen morgener går alt etter boka. Dette er en slik morgen. Værgudene er på vår side, ferga er i rute. Den blå himmelen er uten en sky. Det ligger et drag av vår i lufta. Og bak oss legger vi Volda og kaia som fylkespolitikerne vil flytte til Mork/ Eikrem. Hvitt i blått går det, mens ferga og de hvite fjelltoppene speiler seg i blikkstille hav.

RUTE: VOLDA – LAUVSTAD. F.v. Mariann Eikill og Ståle Åmelfot tar ferga hver dag på vei til jobb. Foto: Hanna Gjelsvik Berg

I salongen er det stille. Bare fire mennesker har funnet veien dit. De er færre enn ellers. Oftest er de fem til syv. To av dem er Mariann Eikill og Ståle Åmelfot. Femti minutter hver eneste hverdag, sitter de her. De er kolleger på Dalsfjord skole. Nå er de på vei på jobb. Sola sender splinter av lys inn gjennom vinduene.

Så brytes stillheten av. Ståle har en replikk på lager.

– Hæ? Er det noe med en kai som skal flyttes? Det har jeg da ikke hørt noe om, sier han.
– Flyttinga av kaia vil nok først og fremst ramme de som bor på den andre siden.

Video

ULIKE MENINGER: Folk på Lauvstadferga har ulike meninger om en eventuell kaiflytting. Video: Hanna Gjelsvik Berg

Vi nærmer oss stadig “den andre siden”, som Ståle kaller Lauvstad. Ståle er fra Steinsvik, men bor nå i Volda. Mariann er oppvokst på Lillehammer. Hun kom til Volda i 2003. Men selv om hun er østlending, ble det ikke noe eksotisk møte med ferge- Norge da hun flyttet til Volda. Hun nyter ikke mye luksus på Lauvstadferga.

–Svele får vi en, kanskje to ganger i året, når elevrådet selger det om bord, sier hun.

DAGLIG RUTINE: Mariann Eikill er blitt vant til pendlertilværelsen på Lauvstadferga. Foto: Hanna Gjelsvik Berg

– I fremtiden er det ingen som vet hva som skjer

Mariann og Ståle tror en kaiflytting først og fremst vil ramme unge og eldre uten bil.

– Dere burde snakke med de unge og ikke oss som har bil, sier Mariann.
– De må sette opp gratis skolebuss da, men hva skjer med eldre som ikke har bil? undrer Ståle.
– I fremtiden er det ingen som vet hva som skjer. I Sognefjorden har de fått elektrisk ferge. Den går uten en lyd. Kanskje vil vi få det samme her om tyve år?

Ståle peker på at kai- flyttinga også vil gi noen fordeler.

– Om fergeleiet flyttes til Eikrem, blir fergeavgangene flere. Lauvstad- Eikrem er den korteste veien over fjorden.

Folketomme bygder

I hjembygda hans er det nesten ikke folk igjen.

– Dere burde dra helt innerst i fjorden, til Steinsvika, mener han.
– Før krydde det av folk der. Nå er det nesten ingen igjen. De eneste som blir igjen i bygdene er guttene i industrien og jenter som ikke tar utdanning. Og det er verst for guttene, mener Ståle, for jentene forsvinner for å gå på skole og kommer ikke tilbake.

25 minutter er gått. Motorduren stilner. Ferga nærmer seg land.
– Den siste nattferga går halv tolv fra Volda. Klart at det blir dårlig fangst av slikt. Det er verst for de unge karene som ikke finner seg et kvinnfolk, sier han.

Mariann klapser pocketboka sammen. Det ble ingen lesing i dag. Sju biler blir borte i sola. Vi har nådd “den andre siden.”

Folka på den andre siden

Men ferga er ikke død. Nå våkner den til live. Salongen fylles av folk. Klokka er kvart over ni. Åshild Vik og Turid Tjugen sitter ved et bord. De bor på Lauvstad, og de kunne ikke tenke seg å flytte. Åshild skal til Ørsta, hvor hun jobber på et dagsenter for psykiatri og rus. Turid er på vei til jobben på en barnehage i Volda.

–Vi som bor på Lauvstad- sida har kjempet for bedre fergetilbud og kortere avganger i alle år, sier Åshild Vik.

IMG_1378

ÅRELANG DEBATT: Åshild Vik mener folk på Lauvstad har kjempet lenge for å få et bedre fergetilbud. Foto: Hanna Gjelsvik Berg

Tenker på de unge

Turid mener det er viktig at alle stemmer får slippe til i debatten.

– Barna mine er voksne nå, men jeg tenker på de unge. Mange ungdommer her ute spiller fotball eller driver med annen idrett i Volda. Nå kan de gå fra kaia i Volda og rett på trening. Det gjelder også de som tar timer på musikkskolen i Volda. Kai- flyttinga vil få store konsekvenser for dem. Det er viktig at disse blir hørt, sier Turid Tjugen.

Hun tror de fleste ser saken fra sitt eget ståsted.

– Mannen min jobber i Herøy. Han vil at fergeleiet skal flyttes til Eikrem. Det gir han kortere reisetid, sier hun.
– Jeg er uenig med han i at fergeleiet bør flyttes. Slik er det nok i mange andre familier også. Mange familier er delt i fergesaken.IMG_1385 (3)

RUTE: LAUVSTAD – VOLDA: Turid Tjugen og Åshild Vik mener at en kaiflytting vil ha negative konsekvenser for de som reiser fra Lauvstad til Volda. Foto: Hanna Gjelsvik Berg

De to damene tror ikke det vil bli satt opp nok busser mellom Volda sentrum og det nye fergeleiet på Mork. Det vil bare gjøre det vanskelig for passasjerene som reiser fra Lauvstad til Volda.

– Da er det bare å glemme Det Grønne Treet om kveldene. Det blir dyrt og tungvint. Vi må ta en taxi til Eikrem da, sier Åshild.

50 minutter er gått. Straks er vi i Volda. Men viktigst av alt; ferga er i rute, og kaia ligger selvsagt der den skal være i dag også. Men i morgen er det på`an igjen. I hvert fall for denne gjengen, som hver dag tilbringer 50 minutter tur-retur på fergestrekninga mellom Lauvstad og Volda. Nå er det bare å stige av. Så bærer det straka vegen til jobb.

read more: