Reportasje

Mat eller gift – tar du risken?

Soppsanking er trendy som aldri før, særlig blant de unge. Samtidig er soppkontrollen nedlagt denne høsten, etter syv år uten offentlig støtte.

Hør radioreportasjen her:

(Saken fortsetter under bildet)

sopp1.jpg

Ola Hellenes plukker opp en stor, gulbrun sopp fra mosen. En riske, tror han. Sammen med en gjeng andre unge soppsankere kjemper han seg igjennom tett, grønn skog, en tidlig høstkveld i Volda.

– Jeg tror folk har skjønt at det å komme litt tilbake til naturen og finne noe av maten sin selv, kan være en fin aktivitet å gjøre med venner, sier Ola.

Ulrikke Stuve Frøhoel er enig.

– Sopp er kjempegodt til middagen. Det er sunn, kortreist og gratis mat.

Ikke råd til kontroll

Selv om soppsanking er blitt populært, kan det være risikabelt dersom du ikke vet hva du driver med. 14.000 mennesker benyttet seg av soppkontrollen til Norges sopp- og nyttevekstforbund i fjor, men i år finnes ikke tilbudet lenger.

– Av kurvene som ble kontrollert i fjor ble det funnet 127 kurver med dødelig, giftig sopp, sier Edwin Johannesen, styreleder i forbundet.

Enlarge

IMG_42331
Foto: Kristine M. Gutterød

Denne høsten har ikke forbundet lenger råd til å drive soppkontroll på frivillig basis.

– Soppkontrollene har de siste årene vært finansiert av medlemmene i forbundet. All offentlig støtte ble kuttet i 2007, forteller Johannesen.

Ina Kristine Rykkelid synes det er trist at soppkontrollen er lagt ned.

– Sopp er litt skummelt, så det prøver jeg ikke uten å være sikker. Det hadde vært fint å kunne snakke med noen som kunne fortelle meg hva slags sopp jeg har plukket, og om den er spiselig eller ikke, sier hun.

– Soppforgiftning er svært kostbart

Johannesen mener landsdekkende soppkontroller kan spare samfunnet for store utgifter og menneskelige lidelser.

– Alvorlig soppforgiftning kan føre til levertransplantasjon, noe som skjedde i to tilfeller i fjor. En slik transplantasjon koster helsevesenet 1,2 millioner kroner, og det er uten kostnader knyttet til oppfølging, livslang medisinering, sykefravær og kanskje uførhet, forteller han.

sopp3-e1444130592959.jpg

I fjor ble 15 personer innlagt på norske sykehus etter soppforgiftning. Det viser tall fra Giftinformasjonen. I forrige måned ble en familie på fire lagt inn på Sykehuset Østfold. De hadde fått i seg den giftige soppen hvit fluesopp, skriver Fredrikstad blad.

– Jeg tror flere hadde sanket sopp hvis de visste at de kunne gå et sted å kontrollere den, sier Kari Mette Tollås. Hun er soppsakkyndig, og har sjekket mange soppkurver de siste tretti årene.

Livsfarlig dobbeltgjenger

Konsekvensene av å få i seg giftig sopp kan bli katastrofale. Nyresvikt, leversvikt, og i verste fall døden. Det kan gå timer eller uker etter du har spist giftig sopp, før du merker noe.

 Tollås, som kan gjenkjenne over 100 ulike sopptyper, mener det er viktig å være nøyaktig når man skal kategorisere sopp.

Hun forteller at sjampinjong og hvit fluesopp ofte blir forvekslet.

– Selv ørsmå mengder av hvit fluesopp kan føre til livstruende skader. Det blir også tatt feil av traktkantarell og spiss giftslørsopp, som er Norges aller gifteste sopp.

NABOER: Den livsfarlige giftslørsoppen og traktkantarellen kan vokse tett.

NABOER: Den livsfarlige giftslørsoppen og traktkantarellen kan vokse tett.

Blir det funnet bare en liten bit av en slik sopp på en kontroll, er resten av soppen som ligger i samme kurv også uspiselig, ifølge Tollås.

– Ring en soppsakkyndig

Norges sopp- og nyttevekstforbund og lokallagene har oversikt over hvor du finner en soppsakkyndig. Tollås oppfordrer alle som har plukket sopp til å selv ta kontakt med en soppkontrollør, for å sjekke soppkurven.

– Ikke spør hvem som helst om råd på Facebook, og ikke bruk en gammel soppbok når du sanker. Sopp som før ble sett på som spiselig, kan nå være kategorisert som giftig, sier hun.

Enlarge

ulrikke1
SOPPTUR: Ulrikke Stuve Frøhoel er blant dem som har fått smaken på soppsanking i det siste.

Foto: Jenny Baksaas

Helseminister Bent Høie var ikke tilgjengelig for kommentar, men har tidligere uttalt dette til Aftenposten:

– Jeg mener det ikke er et offentlig ansvar å føre kontroll med at selvplukket mat til eget forbruk er trygg å spise. Det ansvaret må den enkelte ta selv.

Enn så lenge må altså Ulrikke, Ola og Ina stole på sin egen dømmekraft når de er ute og sanker sopp. Og hva bruker de soppen til?

– Til kjøtt og fisk mest, sier Ina.

– Kantarellstuing, legger Ulrikke til.

– Jeg pleier å steke soppen med litt salt og pepper, og ha den på brødskiva, sier Ola. Ellers hender det jeg lager sopp-pizza, med masse ost og sopp. Kjempegodt, avslutter han.

read more: