Reportasje

Oppussingsafari

Det blir mer enn frisk luft i det nyoppussede Kaarstadbygget.

Når du går inn i den gamle, gule høgskolebygningen, blir du for tiden møtt av fersk malingslukt, dunkel belysning og blide ansikter iført anleggshjelm og vernesko. Kaarstadbygget stod ferdig i 1922, og nå pusses det opp.

Se flere bilder i bildegalleriet neders i saken.

IMG_7037

Hele området er sperret av under oppussingsarbeidet. Foto: Dagfinn Graneng

Jan Vikestrand er leder for oppussingen og forteller at det i utgangspunktet kun var meningen å installere et ventilasjonsanlegg.

–Som en følge av installeringen ble vi nødt til å oppgradere brannbeskyttelsen. Dagens krav er annerledes enn de var før i tiden, og det er høyere forventning til sikkerheten.

I tillegg til å forebygge mot brann vil bygget, som aldri før har hatt ventilasjonsanlegg, også bli mer lydisolert. Vikestrand forteller at lyder fra tramping og stoler og bord som dras over gulvet ikke vil kunne høres like godt i etasjene under.

IMG_6853

Øyvind Hansen arbeider med ventilasjon. Foto: Dagfinn Graneng

Gjennom gangene henger det store, grå ventilasjonsrør i taket. Helt udekket. Under der igjen er det lange ledninger med lyspærer som minner om forvokste juletrelys. I enkelte rom er kun noen av veggene nymalte. Stumper fra ledninger og rør stikker ut fra vegger, gulv og tak, og noen plasser lyses bare opp gjennom vinduene.

I kjelleren er det et stort rom med grått gulv og hvite vegger. Rommet fylles av et svært aggregat, en stor boks som skal holde liv i det nye ventilasjonsanlegget.

IMG_6898

Kristian Aarflot står foran aggregatet, og forteller at flere små rom ble slått sammen for å lage plass til aggregatet. Foto: Dagfinn Graneng

Vernet fasade

Fasaden til Kaarstadbygget er vernet. Det vil si at det er begrenset hva arbeiderne har lov til å gjøre med utsiden av bygget.

–Det er egentlig ikke noe problem. Man må bare tenke gjennom hva man gjør. Hvis man skal bytte ut et vindu må man passe på at det som settes inn er tilnærmet det originale.

IMG_7043

Midlertidige kontorer er satt opp frem til arbeidet er ferdig. Foto: Dagfinn Graneng

Jan Vikestrand forteller at det samme gjelder maling. Man kan ikke bruke moderne maling. Hvis man skal male fasaden må man bruke den samme gamle typen som var brukt fra før.

Ferdig i juni

Arbeidet ble begynt første august i 2015. Planen er at første til fjerde etasje skal stå ferdig innen niende juni. Underetasjen har litt lengre frist og skal være ferdig til den 24. Det er fordi etasjene skal rekke å bli møblert før skolestart.

read more: