Kunst

Ta bilder som proffene

Bilder av stjerner og nordlys er ofte spektakulære og trollbindende. Slik kan du ta dem du også.

Den siste uka har himmelen vært preget av klare stjerner med innslag av blendende nordlys. Du trenger ikke å være profesjonell fotograf for å kunne ta utenomjordiske, flotte bilder. Du trenger ikke utstyr til titalls tusen kroner. Det du trenger er to ting: Et kamera og et stativ.

IMG_3819

Aldalen, tirsdag kveld. Skyer kan være med å gjøre et bilde spennende. 16mm, 20 sek. Blender 3,2 ISO 1250. Foto: Dagfinn Graneng

Et enkelt kamera

Kameraet du bruker trenger ikke å være en speilrefleks til femti tusen. Det er absolutt en fordel med et velfungerende kamera, men det aller viktigste er at det kan opereres manuelt. Det vil si at de fleste mobilkameraer er fy-fy. I tillegg er det greit med en vidvinkel. Da får du med mer av himmelen, og du får mindre såkalte startrails. Mer om det kommer vi tilbake til senere.

Stødig stativ

Et stativ er både alfa og omega for en ivrig nattefotograf. Jo tyngre og mer solid, jo bedre. Når du tar bilder ute er du og kameraet eksponert til vær og vind, og du befinner deg gjerne på steder hvor underlaget er ujevnt. Da er det greit å ha et stativ som ikke beveger seg idet du tar bildet. Et triks, dersom det er mye vind, er å ha med ekstra vekt som man kan henge fast på stativet midt under kameraet. Da blåser det ikke bort.

Det er også praktisk å ha med en hodelykt. Det er ofte mørkt på stedene du tar bilder, og litt lys gjør at du slipper å fomle med innstillingene.

 

IMG_1930

Dette nordlyset var nesten ikke synlig, men kom godt frem på bildebrikka. 16 mm, 30 sek. Blender 2,8 ISO 1600 Foto: Dagfinn Graneng

Hvor og når?

Når du har utstyret du trenger, må du vite når og hvor du skal dra for å få knipset de beste bildene.

Et fellestrekk for nordlys og stjerner er at de kun er synlige om natta. De er der om dagen også, men da utkonkurreres de av lyset fra sola. Derfor er vinterhalvåret den mest ideelle tiden.

Et annet fellestrekk er at de kun er synlige når det er skyfri himmel. Det betyr at du må følge med på værmeldinga. Når et høytrykk beveger seg inn over landet, byr det ofte på kalde, klare netter med få skyer på himmelen.

Nordlysskalaen

Nå mangler det viktigste: nemlig nordlyset. Det fins flere apper for å få nordlysvarsel på mobilen. De aller fleste vil vise sannsynligheten for å se det grønne spetakkelet med en såkalt KP-indeks. Tallene går fra 0 til 9, og sier noe om hvor langt sør nordlyset beveger seg. Med andre ord, hvis du bor langt nord i landet vil du kunne se nordlys ved en relativt liten KP-indeks, men hvis du bor f.eks. i Oslo, vil du ikke se nordlys før indeksen er oppe i 5. På Sunnmøre er det mulighet for å se nordlys hvis den bikker 4.

Lysforurensning

Til slutt er det lurt å finne et sted langt fra folk. Lysforurensning gjør det vanskelig å se nordlys og stjerner, og for kameraet gjelder det samme. Hvis du drar et stykke unne bebyggelse vil du også få muligheten til å se spennende natur, noe som kan gjøre bildene enda mer spektakulære. Månen lyser faktisk opp så mye at den kan ødelegge et fint stjernebilde, men den lyser også opp landskapet, og kan få frem et helt fjellområde.

Når du endelig har kommet deg ut, og alt er klart for fotograferingen, så må du vite hvilke innstillinger man ønsker å bruke. Du kan begynne med å sette kameraet på manuelt.

 

Blenderåpning

Kameraets blender forteller hvor stort hullet som slipper inn lys er. Større tall betyr mindre åpning. Når du tar nordlys- og stjernebilder kan det være lurt med et lite tall, altså stor blenderåpning. Ulempen med veldig stor blenderåpning kan være at det er vanskeligere å få bildet skarpt. Bruker man en stor vidvinkel risikerer man at det er skarpt på midten, men at bildet blir litt «dratt ut» i kantene. Hvor stor blenderåpningen kan være bestemmes av objektivet, altså det som er foran på kameraet. For å ta de beste bildene er det en fordel med et lyssterkt objektiv. Det vil si et objektiv med stor blenderåpning.

_C4B5362

En hodelykt kan skape spennende effekter. 14mm, 25 sek. Blender 3,2 ISO 1600 Foto: Dagfinn Graneng

ISO

Kameraets ISO forteller hvor lysfølsom kameraets sensor er. Høyere ISO-verdi gjør at bildet blir lysere. Det gjør også at bildet blir mer kornete. Noen kameraer kan ha veldig høy ISO før bildet blir kornete, mens andre takler ikke høyere enn ISO 800. Det er absolutt en fordel med et kamera som takler høy ISO, da du kan fange mer lys og flere stjerner.

Lukkertid

Det er her magien skjer. Når man trykker på utløseren åpner lukkeren seg, og bildet blir tatt. Hvor lang tid bildet eksponeres kalles for lukkertid, eller lukkerhastighet. Når man tar bilder av stjerner og nordlys ønsker man å ha lang lukkertid. Gjerne mellom 10 og 20 sekunder. For nordlys så kommer dette an på hvor kraftig nordlyset er. Har man for lang lukkertid når man tar bilde av nordlys kan det bli «smurt utover», men hvis man har litt kortere tid vil man få mer tydelige former. Når det gjelder stjerner så må man være litt obs. Tidligere nevne jeg startrails, og det er et resultat av at jorden snurrer rundt. Bruker man for lang lukkertid vil stjernene bevege seg over bildet, og etterlate seg spor (trails). Det kan høres kult ut, men i praksis så gjør det kun at stjernene blir uklare.

Har du stor vidvinkel vil stjernene bruke lenger tid på å bevege seg over bildet, og du kan ha lang lukkertid uten å få startrails. Bruker du litt mindre vidvinkel vil stjernene bruke mindre tid over bildet. Da kan du ikke ha like lang lukkertid. Det gjør også at du ikke kan slippe inn like mye lys, og du blir tvunget til å enten skru opp ISOen, eller gjøre blenderåpningen større. Derfor er det en fordel med en stor vidvinkel.

IMG_3840

De mørke trærne kunne vært lyst opp med en svak lommelykt. 16mm, 20 sek. Blender 2,8 ISO 2000 Foto: Dagfinn Graneng

Manuell fokus

Det er lett å brenne seg på at bildet ikke er i fokus. Autofokus vil ikke kunne fungere når det er mørkt, og det er vanskelig å se om bildet er i fokus før man har tatt det. Løsningen er å sette på manuell. På noen objektiver er det merket hvor fokuset er, og man trenger kun å vri fokusringen rundt og stoppe på merket «uendelig». På objektiver uten slik markering må man nesten bare prøve seg frem. Eventuelt kan man fokusere på noe langt unna, en plass hvor det er lys.

 

Når du har tatt bildet

Når du er ferdig med nattseansen gjenstår det kun å redigere bildet. Små justeringen kan gjøre stor forskjell på inntrykket bildet gir. Ved å skru opp lysstyrken litt kan du få frem et par ekstra stjerner som du ikke visste var der, og ved å skru opp kontrasten kan du få dem til å poppe frem. Men det er lurt å ikke trikse for mye. Et bilde trenger ikke å se falskt ut for å være spektakulært.

read more: