Featurereportasje

Ulsteinviking – i med og motgang

Av: Ane Mørk, Gunhild Kjeilen Kallevig, Silje Steinnes Bjerknes og Siri Husby Fiskum.
Foto: Ane Mørk
Hødd – ikke bare et fotballag, men en livsstil.

Førstedivisjonslaget Hødd, fra Ulsteinvik, er mest kjent for å ha vunnet cupfinalen i 2012. Siden den gang har det skjedd store endringer i klubben, men med en spillerstall med stort potensiale, trener de nå målrettet for å få det etterlengtede opprykket til Tippeligaen.

Se første episode av Ulsteinviking- i med og motgang her.

De frivillige er sammen med supporterne, to grupper som begge gjør en viktig jobb for å støtte opp rundt klubben. Stolt, inkluderende og ydmyk er viktige stikkord for den lille klubben som ønsker å nå langt. For mange er ikke Hødd bare et fotballag, men en livsstil.

Viktige støttespillere

Vi befinner oss på Høddvoll hvor fotballstadionen og klubbhuset til Hødd Idrettslag ligger. Det er her de blå og hvite Ulsteinvikingene hører hjemme. Her har de hørt til siden idrettslaget ble stiftet i 1919.

Noen av de viktigste støttespillerne til klubben er de frivillige. Det er de som sørger for at alt er klart til kamp, at sponsorplakater er hengt opp, hvor tilskuerne skal parkere, at tilskuerne har betalt billettene, og at alt er greit på tribunene under kamp.

– Det må være noen som gjør litt arbeid også, ikke alle kan spille fotball, sier Jan Roar Roppen og ler mens han dirigerer biler inn på parkeringsplassen på Høddvoll.

Frivillige Jan Roar Roppen dirigerer biler på parkeringsplassen.

Han er en av de mange ildsjelene som jobber lange dager for klubben. Roppen har vært frivillig i en mannsalder og har jobbet som frivillig for klubben siden 1956.

Han har vært innom de fleste komiteer og deler av klubben i løpet av sine mange år som frivillig.

 Jeg begynte i arrangementsnemda, da arrangerte vi Hødd-fester, så gikk jeg over til fotballstyret, også barnestyret. Jeg var også med på å sette opp klubbhuset her på Høddvoll.

Nå er jeg degradert til parkeringsvakt, og det er jeg veldig fornøyd med, smiler en spøkefull Jan Roar Roppen.

Stor utvikling

Hødd har siden starten vokst fra å være en liten klubb med ett fotballag, til å bli en stor organisasjon med egen turngruppe som gjorde det stort på 80-tallet. På Høddvoll er det mye som skjer for tiden.  Byggingen av den nye stadionet er snart over, og både ansatte og frivillige jobber på spreng for å bli ferdige til sesongstart.

Hans Otto Skeide er en av de andre engasjerte frivillige som hver uke tilbringer flere timer på Høddvoll.

– Hødd er klubben i mitt hjerte, sier Hans Otto Skeide med et stort smil idet han henger opp et reklameskilt på den nye stadionen. 

– En av grunnene til at jeg er frivillig er på grunn av det fantastiske miljøet vi har her på Høddvoll. Vi frivillige trives godt i lag, og for meg som er pensjonist føles det godt å kunne være til nytte, og vite at jeg gjør en så god jobb for klubben, sier han.

Frivillige

Frivillige henger opp reklameskilt på nye Høddvoll.

– De frivillige er unike

Første gangen klubben fikk stadion var i 1963. Siden den gang har Høddvoll stadion blitt modernisert opptil flere ganger. Den største endringen er blitt gjort det siste året, med bygging av nye Høddvoll.

Klubbhuset ble første gang brukt i 1984. Også det har blitt modernisert opptil flere ganger. Den dag i dag brukes det både som kontorlokaler til de ansatte i Hødd Fotball, som kafé, og utleielokaler. Klubben har over 100 frivillige.

Uten de frivillige hadde ikke klubben klart det, forteller Per Arve Moldskred, driftsleder i Hødd. Han startet først som frivillig i klubben, men gikk deretter over til å være driftsleder på heltid.

Han får støtte av trener Sindre Eid. Han setter også stor pris på de frivillige, og mener de er en viktig ressurs for klubben.

– De frivillige betyr alt. Engasjementet de viser er unikt. Jeg tror ikke at noen annen klubb har frivillige med like stor dugnadsånd og så mye lidenskap for klubben som det vi har, sier han.

read more: