Featurereportasje

Ung & Gjeldfri

Tiendeklassingene Brage Leinebø og Marcus Remøy Løvold kjøpte seg i august 2014 ei snekke fra 1973. Siden guttene blant annet brukte konfirmasjonspengene til  å kjøpe snekka, fikk hun navnet «Gjeldfri». I vinter har de hatt snekka liggende inne i et naust på Remøy, der de har drevet vedlikehold av båt og motor. Men når det nærmer seg sjøsetting, kommer den mindre samarbeidsvillige siden til den gamle motoren til syne.

Se dokumentaren her:

– Mange synes det er stas at vi har kjøpt oss snekke og ikke en cabincruiser, sier guttene.

De forteller at de selv også synes det er litt stas at de tøffer rundt med en helt gjeldsfri snekke, mens flere av kompisene deres kjører rundt i dyre skjærgårdsjeeper, der banken har eierskap i farkosten.

– «Gjeldfri» er en fin start på veien mot målet om å bli skipper, sier Marcus.

For det er skippere de vil bli, begge to. Til høsten skal de begge starte på Naturbruk ved Herøy VGS, og målet er å komme seg på fiskebåt og senere jobbe seg oppover. Det er dette de elsker å drive med. Fisking, båt og kos. Og kosen er viktig for Brage og Marcus. Kanskje spesielt for Marcus. Det tar ikke lang tid fra guttene går om bord i snekka for å skru, før musikkanlegget peiser ut en skikkelig countrylåt. Og det er Marcus som står bak.

Cover test

– Han er som en slave, sier Marcus med et glimt i øyet, når han skal beskrive hvilken rang makkeren hans har om bord i snekka.

Det er enighet mellom guttene om at det er Marcus som er skipper og Brage som er maskinist. Men Brage påpeker at under tittelen maskinist ligger det litt mer. For det er Brage som gjør det aller meste av arbeidet om bord, i følge han selv.

Skjermbilde 2015-03-26 kl. 15.51.45

– Det som er fint med gamle motorer, er at de er ganske enkle å mekke på.

Selv om den gamle sabbmotoren er enkel å skru på, viser det seg at den ikke alltid er like samarbeidsvillig. På grunn av en ødelagt topp-pakning på motoren fikk ikke guttene sjøsatt snekka da de ville. Men ny pakning er bestilt, og har du et ærend til Remøy, skal du ikke se bort fra at du kan skimte de to ungdommene ute på fjorden med ho Gjeldfri.

Hør også Eilin Spolén Juvas magasinreportasje for Radio Volda om Brage og Marcus her:

read more: